Jeg synes, at 27˚og mange mennesker er en dårlig kombination. Men trods det, var det ret fedt at se både Colosseum, andre romerske bygninger, der er omkring 2000 år gamle, og selvfølgelig verdens mindste land, Vatikanet.
Vatikanet er dér, hvor Pave Frans bor sammen med at par hundrede andre vise mænd og præster. I Vatikanet bor der omtrent 900 mennesker heriblandt et millitær, der hedder Schweizergarden, der består af 110 schweiziske mænd med farverigt tøj på. Vatikanet er det eneste land, der ligger inde i en hovedstad, men hvorfor er det et land? Det hele startede i det 14. århundrede, hvor paven og co. flyttede ind på Vatikanhøjen i Down Town Rom. Paven kunne ikke styre det hele selv, så han oprettede en slags regering, kaldet Kurien. Paven er den katolske kirkes enevældige overhoved. I Vatikanet ligger der en kæmpestor kirke opkaldt efter disciplen Peter, som startede kristendommen i Italien.
Inden den forenede italienske stat blev oprettet i det 19. århundrede, havde paven regeret som fyrste i dele af Italien siden det 8. århundrede. Imellem 1861 og 1870 blev Vatikanstaten gradvist overtaget af den italienske stat.







Den måde paven bliver valgt på er, at nogle kardinaler bliver lukket inde i Det Sixtinske Kapel, indtil de har valgt en til pave og så sender de hvid røg op af skorstenen, så alle kan se, at nu er den nye pave valgt (Det Sixtinske Kapel er desuden malet af en gammel kending nemlig Donatello og er et kapel i Vatikanstaten).






Vatikanet dækker omkring 60 fodboldbaner, dem har de dog ingen af, men de har et landshold bestående af nogen fra Schweizergarden😂. Udover Vatikanet var vi også på et andet religiøst sted, nemlig et museum inde i en kirke, som havde 6 kapeller i en krypt med munkeknogler og -kranier fra 4000 munke. Det var rimelig skræmmende. De mange tusinder af munkeknogler blev samlet ind fra 1631 til 1870 og sat flot op inde i de seks rum. Hvis man som munk skulle tænke over livet og døden, blev man sendt der ned – uhyggeligt☠️.



Ligesom Athen og Kairo er Rom fyldt med vanvittige bygninger. Nu tænker du sikkert, det skrev han da også sidste gang i Firenze-indlægget, men hey det var fordi, at jeg ikke lige havde tænkt over, at Rom er meget vildere og tusind gange større end Firenze. Det er helt sindsygt at tænke på, at romerne spiste vindruer og focacciabrød og byggede vilde bygninger af mursten, før vi i Danmark havde samlet os til et helt land eller var begyndt bygge med sten.


Nå, men for at komme til sagen, så er alle de bygninger, der er fra romertiden og stadig står der, mere end tusind år gamle. Som sagnet siger startede romerriget med tvillingeparret Romulus og Remus, to gutter der havde hver deres mening om hvordan tingene skulle foregå. Det var kampen om, hvem der skulle være Roms konge (men Rom hed da ikke Rom på daværende tidspunkt – forvirrende). Det endte med at blive Roms navngiver Romulus, der løb med sejren, og det var godt, for ellers havde Rom sandsyndeligvis heddet Rem, og det ville havde været noget rod🤣. Romerriget startede med at tro på Zeus, Poseidon og resten af guderne fra den græske mytologi (de gav dem dog latinske navne), men i det 4. århundrede blev kristendommen den altdominerende religion, og det har den været siden, også efter det romerske imperiums fald.




















Rom er virkelig stor og med vores besøg i Colosseum samt Forum Romanum, fik vi endnu engang understreget, at vi ikke er så meget til storbyer og mange mennesker. Colosseum var en slags arena fra romertiden, hvor gladiatorene (slaver eller fanger) skulle kæmpe med andre gladiatorer eller mod dyr. Forum Romanum er en stor park med endnu flere gamle romerske ruiner. Efter Rom skulle vi til Treviso og det viste sig at være virkelig hyggeligt.

Da vi ankom til Treviso, var vi svedige. Faktisk så meget, at vi fra nu af, hver gang mor skal tisse og snart ikke kan holde sig længere siger, at hun så kan svede tisset ud (lækkert😂). Treviso er en dejlig rolig by efter Rom med de mange mennesker, og det var også grunden til, at vi ikke valgte at bo i Venedig. Men den dag vi tilbragte i Venedig var yderst spændende.

Venedig er en by med 150 små kanaler og de ret så kendte gondoler med de ret så karakteristiske sejlere med hat, stribede trøjer og hele molevitten.





En af de mest besøgte steder i Venedig er Markuspladsen med den flotte katedral. Men Venedig er også kendt for sine middelaldermasker (dem kan man købe overalt) og så for deres over 400 broer, der går over kanalerne (vi gik over næsten 50) mellem byens 118 øer. Middelaldermaskerne er ret kendetegnende, da det var de masker flere hundrede mennesker bar og stadig bærer til karnevalsfester i Venedig – en stor begivenhed en gang om året.


















I Venedig er det mest broerne og pladserne der har navne. Deres husnummereringssystem er yderst specielt, da alle husene i byen har fra nr. 1 til flere tusinder – ret spøjst. Det sjoveste er, at den måde at sortere husnumrene på kommer fra Østrig, som Venedig har været en del af engang.
Hvert år kommer der over 12 millioner turister (80% af dem er endagsturister) til Venedig. Det vildeste er, at de pæle byen står på er ved at rådne – nederen. Det er også grunden til, at flere og flere flytter væk og man kan heller ikke bygge nyt.






Som skrevet var Treviso en god kontrast til Rom. Selvom vi kun havde en dag til at gå rundt i byen i, var det en positiv overraskelse. Ligesom Venedig er der små kanaler og hyggelige vandmøller. Nu går toget til Slovenien i Ljubliana.
Kære Julius.
Spændende, at du også kan gøre os kloge på Rom. En ret fantastisk by, så vidt jeg kan se på de mange fine billeder. Jeg har aldrig selv været der.
Godt, I også nåede Venedig, inden I drager videre. Det er en hyggelig og malerisk by.
Det er smart, at du skriver på bloggen om alle jeres oplevelser, nu rundt i Europa, for der er virkelig meget at holde styr på og fordøje, når I er hjemme igen.
Nu glæder jeg mig snart til at se jer, men I skal jo lige nå de sidste oplevelser.
Knus fra Mormor. ❤️
Hej Julius
Så kom der også nyt fra Rom. Det er da spændende at vade rundt i og på alle ruinerne. Peterspladsen og kirke overvældende stort. Huskede I at kaste en mønt ved Trevi fontænen? Jeg kan snildt forstå, at varmen er for meget. God tur østover.
Knus fra bedstefaster Marianne
Kære Julius og resten af familien
Sikke nogle dejlige billeder – jeg bliver glad helt nede i maven af alle de gode, sjove og spændende oplevelser I har.
Kram fra Virum
Kære Julius og alle de andre rødder
Nøj, hvor er det fedt at læse om jeres færd i Rom, Venedig og Treviso! Og I slår vist rekord i antal billeder i ét blogindlæg 😀
Sikke nogle vilde bygninger, broer og statuer, I har set. Og både en Ninja Turtle og Julemanden inde i Stk. Peterskirken. Hvor var Batman og Robin mon henne?
Jeg var selv i samme kirke for 26 (!) år siden, og jeg kan huske, at den syntes mindre, end når man så den fyldt til randen i fjernsynet til midnatsmessen juleaften. Det er det samme foran Orange Scene på Roskilde Festival, som du vil opleve om få år (ikke sandt, Jesper og Lise?). En plads synes altid større, når den er fyldt…weird.
Nu vil jeg læse jeres seneste indlæg.
Baci fra Vea 🙂
Kære Vea
Ligesom min rekord i billeder på et indlæg, så har du skrevet en meget lang og hyggelig kommentar😉.
Vi får set lidt dyr, men det er jo ikke så mange i forhold til sidste rejse😁.
Vi har det dejligt og glæder os til at se sommerhuset på FaceTime i morgen😄.
Du kommer helt klart til at have et par dejlige dage der😉.
En hel bakke marengskys fra os🤘.
I er nogle skattebasser!
Knus til jer alle fire 🤗